Wysłany: 2009-11-18, 21:38 Renowacja Polichromii kościoła
Rzecz o ulotce,którą ja już mam i Wy pewnie też.Trochę kij w mrowisko-trudno,zapraszam do dyskusji.Mam nadzieję,że w tym gąszczu moich postów z dnia dzisiejszego,dwie nasze ekspertki forumowe zdołają wyłowić ten post i się ustosunkować,oraz przetłumaczyć nam wszystkim na język zrozumiały to co zawiera ta ulotka.Liczę na pomoc Pawła,jeśli posiadasz ulotkę-zeskanuj z łaski swojej pliiiiiiiz.
Dandy i Dee Dee-ja nie wszystko kumam,nie znam sie na tym,trochę juz kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat,ale teraz jest inna sytuacja,prace ruszyły a to co dostaliśmy do domów.......ja sobie wyobrażałem trochę inny tekst i mówię od razu-nie jestem przekonany.
Więc dzisiaj tylko krótko o co mi chodzi-z tej ulotki wynika,że te malowidła na ścianach naszego kościoła są niezwykle wartościowe,"dekoracja sgraffitowa współgra z architekturą",dłutowana faktura-(świetnie zbiera kurz),"posiada swoiste wartosciartystyczne i walory estetyczne,jest doskonale przemyślana oraz pozostaje na wysokim poziomie wykonawstwa".
Dziewczyny-co Wy na to?
proszę bardzo
ja osobiście popieram inicjatywę. zgodnie z obietnicami firmy wykonującej renowację kaplica Pana Jezusa, od której zaczęto prace ma być gotowa do końca stycznia.
Fęks.
Inicjatywę to ja też popieram.Ale mm wątpliwości w zwiazku z tym tekstem.Poczytajcie i porównajcie z tym co widzicie w kościele na ścianach.
Pisałem juz chyba że się na tym nie znam.
Dandyyyyyyyyyy i Dee Deeeeeeeeeee,na Wasze opinie czekam,ale Was nie ma.
fajna inicjatywa proboszcza
oby tylko wszystko zgodnie z regułami konserwatorstwa sztuki i zabytków.
Oset albo Ty Paweł - czy możecie mi taką ulotkę załatwić? Dobrze zapłacę
_________________ Kiedyś kupię sobie Nysę. Taką jak miał dziadek.
i w zgodzie z prawdą historyczną. żeby Adam i Ewa mieli listki tam gdzie trzeba [ Dodano: 2009-11-23, 11:24 ]
Tmk zobaczę jak ulotka nie wylądowała w koszu to Ci podam przez Oseta ale nie obiecuję bo jak Żona robi porządki to potem ciężko coś znaleźć. ofiarę złożę może po nowym roku.
_________________ "W filmie Bergmana ‘Siódma pieczęć' śmierć gra z rycerzem w szachy o życie. Nie liczę na taką łaskawość. Liczę się z tym, że założy mi czarną szarfę na oczy w najmniej oczekiwanym momencie". (G.C.)
witam
wszystko jest jasne i proste czy są niezwykle cenne ? nie znalazałam tego w ulotce ale, że posiadają "swoiste wartości artystyczne i walory estetyczne" i to, że "jest doskonale przemyślana oraz pozostaje na wysokim poziomie wykonawstwa" to prawda. Musimy przyznac, że Autorem nie był Michał Anioł ale to też nie był jakiś pierwszy lepszy malarz. Cała polichromia jest spójna i posiada swoją wartośc. Jest wykonana poprawnie technologicznie (a technika freskowa nie jest prosta).
A dekoracja sgraffitowa zawsze mi się podobała
Oset a jakiego tekstu się spodziewałeś ? Więcej konkretów ?
tmk napisał/a:
oby tylko wszystko zgodnie z regułami konserwatorstwa sztuki i zabytków.
spokojnie nie ma obaw
anubis napisał/a:
i w zgodzie z prawdą historyczną. żeby Adam i Ewa mieli listki tam gdzie trzeba
Dee Dee-co to znaczy-sgraffitowa?
Listki są tam gdzie trzeba i to właśnie jest moim zdaniem taki beznadziejne.Bo albo wiecej tych krzoczków,co by naturalnie zasłaniało do pewnej wysokości nagość a przy okazji to o co chodziło,albo całkiem odsłonić,nic co ludz,kie wszak nie jest nam obce.Jak sterczy jeden badyl wygięty tak co by liść zasłaniał wiecie co-to wyglda to śmiesznie i nienaturalnie.
[ Dodano: 2009-11-23, 21:08 ]
Pisałem już też kiedyś,że mam wrażenie,ze niektóre elementy fresków są chyba powielane szablonowo,bo ja identyczne widziałem w innych kościołach.A tu czytam,ze to jest specjalnie dobrane do naszego.Piszę na skróty,ale wiesz o co chodzi.....
to te wielowarstwowe i wielokolorowe tynki z motywami roślinnymi
a te krzaczki to już taki przyjęty kanon przedstawiana nogości ludzkiej w przestrzeni sakralnej. Jeśli w pierwotnej wersji rzeczywiście było "tak jak Pan Bóg stworzył" to później z czasem domalowywano listki Żeby to co jest pod spodem nie rozpraszało wiernych (i nie tylko..).
Krzaczki są do bani-taka prawda.
Dzięks za wyjaśnienia.Nie znam się na tym jak to wielokrotnie pisałem,ale z tych malunków wszystkich podobają mi się dwa-te na suficie,zniszczone,ale widać na pierwszy rzut oka że to wyższa szkoła jazdy.
Dobra,poczekam jak to malowanie bedzie wygladało-na razie mało widać,ale wlazłem tam gdzie zaczęli i obejrzałem-potem bedę krytykować.
A ofiarę złożę,ale tak jak będę chciał a nie w podpisanej kopercie jak to było głoszone.jak mam dobrą wolę wspomagać dzieło to nie powinno mi się narzucać jak mam to zrobić,bo mi dobra wola przejdzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum